Tépelődésem a rasztáról

visszatérő jellegű. Évek óta játszom a gondolattal. Tetszik. Szeretnék. De hosszú távon hogy bírnám? Nem tudnék beletúrni a szépen kifésült derékig érő hajamba..... :) Na jó, addig még sosem értem el, hogy derékig növesszem a hajam, de így nem is fogok. Legalábbis túrható nem lesz. És a színes is tetszik, gyöngyökkel, szalagokkal díszítve. De legalább egy éve nem is festem a hajam, fő a természetesség.





Mit jelent nekem a raszta haj? Kilógni a sorból, másnak látszani. De kell-e másnak látszani? Fontos-e az, hogy mi látszik rajtam, hogy mit mutatok kifele, ha az emberek többsége nem ismer egyáltalán. Tudják sokan ki vagyok, de azt nem tudják, mit csinálok, mi foglalkoztat. Meg hát, nem is kell, hogy tudják..... elég ha én tudom. Na de akkor nem elég-e, ha a raszta haj és az ahhoz kapcsolódó szabadságérzés csak bennem van? Ez igaz az öltözködésre is. Hatalmas távolságokat teszek meg naponta a műhelytől (lakásunk garázsa) az iskoláig a fiammal, kb 500 méter. Ezen a távolságon mutassam meg azt, ami bennem van, és ki akar törni megjelenés formájában? Ha csak magamnak szól, akkor jó vagyok melegítőben is (főleg mert a melegítőmön is kunkorok vannak) mert a tükör előtt elhaladva mindig egy vadócot látok és nem egy mackós anyukát.
Azt tanították, nevelték belénk, hogy kilógni a sorból a tudásunkkal kell, a tetteinkkel, nem a megjelenésünkkel. Azt mondta a főnököm (apukám) hogy raszta hajjal nem dolgozhatok nála nyáron, mert koszos hatást kelt, nem való egy vendéglátó helyre. Mit gondolnak a vendégek???
Ti mit gondoltok? Mi a véleményetek a raszta hajról? Mondjuk a fenti képekről? Koszos, ápolatlan hatásúak?
A tépelődés marad, a döntésképtelenség megszokott... :) 

Megjegyzések

  1. Engem is régóta foglalkoztat ez a raszta-téma. Én úgy vagyok vele, hogy egyszer ki lehet próbálni. Nem teljes fejeset, meg nem rózsaszínes-zöldessárgát, hanem először természeteset, aztán vagy tetszik, vagy nem. Ha tetszik, akkor tovább hagyom, ha nem, akkor meg nem. De a tépelődés ígyis-úgyis elmúlik :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Virág!
    Van a kórházunkban egy nagyon kedves ápolónő, akinek csípőig érő raszta haja van. Egyáltalán nem kelt piszkos hatást és a betegek imádják. Belülről sugárzik. Elmondása alapján nagyon sok munka van vele. A mosása minden héten külön (több órás program). A párja segít a szárításban is (törölközőre terítik a kanapéra, ő leül elé és a párja szárítja). A frissen nőtt hajat folyamatosan tekerni, sodorni, rasztásítania kell, hogy ne legyen ápolatlan hatása. De azt mondja megéri minden perc. :) És tényleg gyönyörű! Nem hiszem, hogy a raszta haj feltétlenül együtt jár az ápolatlansággal.Persze ezért is tenni kell, no de miért nem?
    Kíváncsian várom a döntésed!

    VálaszTörlés
  3. Apukáddal értek egyet. Sajnos nemcsak koszosnak tűnik, de az is. Nem lehet tisztességesen megmosni, a szárításról nem is beszélve. Nem éri meg tönkretenni a szép hosszú hajad. Egyáltalán nem vagyok konzervatív, semmi bajom a feltűnő hajjal, viselettel, de ez (fehér ember számára)egészségtelen.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem megbánnád. Ha egyszer megunod, nagyon nehéz lesz megszabadulni tőle. Egy örökkévalóság, amíg lenő, vagy lehetsz kopasz..
    A fenti képek szépek, de a valóságban a raszta tényleg koszos hatás kelt közelről..Nekem persze nincs gondom vele, de a te környezetedben nem hiszem, hogy támogatókat kapna az ötlet. Elhiszem, hogy mindenki tudtára szeretnéd adni, hogy te nem olyan vagy, és mi rejlik benned, de ehhez nem kell raszta haj. Biztos vagyok, hogy ez sugárzik belőled, még ha te nem is tudod! :)

    VálaszTörlés
  5. Nekem nagyon tetszik a raszta haj, de nekem kizárólag nagyon szép arcú és vékony törékeny nőkön tetszik. Ahhoz pedig, hogy ne hasson ápolatlanként, nagyon sok praktika van, amik fellelhetők a neten. Egy bajom van csak vele, visszafordíthatatlan, ha eleged lett belőle, csak a kopaszságot választhatod. Amúgy láttam én már rasztahajat szép elegáns "kontyba" fogva, ami egy vendéglátóhelyen is megállja a helyét.

    VálaszTörlés
  6. Hát, őszinte legyek? Jól mutatnak a képen, nem ápolatlan hatásúak - de egyikről se jut eszembe, hogy de jó lenne megérinteni. Dekoratív, de nem vonzó, még így sem. Inkább olyanok, mint a mesterfodrászok hajkölteményei a fodrászversenyeken, amik a szemet gyönyörködtethetik, de a lelket nem. :-)

    VálaszTörlés
  7. Virág, nekem közeli ismerőseim között vannak raszták, és sajnos igen: koszos, ápolatlan hatású a hajuk. Pedig maguk az ismerőseim nem azok. A képek nagyon szépek, de hát sokszor más a fotó, és más a valóság.
    Lázadóbb korában a lányom szintén kacérkodott a rasztasággal, aztán a fodrász megkérdezte tőle, hogy akkor is akarja-e, ha azzal kezdődik, hogy rasztásítás után kb. 2 hétig ellenjavallt a hajmosás. Mit mondjak, rögtön elment tőle a kedve...
    Az eszmefuttatásoddal tökéletesen egyetértek. Nem attól lesz más az ember, hogy feltűnő hajkoronát visel. Ha te belül szabadnak érzed magad, akkor szabad vagy, akármilyen hajjal. Nem mellesleg sima hosszú hajból is nagyon vagány frizurákat lehet csinálni!
    Mindenesetre bárhogyan döntesz, egy a lényeg: hogy elégedett légy a döntéseddel.
    Juli

    VálaszTörlés
  8. Ó, nagyon köszönöm a hozzászólásokat! Ez nagyon jó, mindenféle szemszögből körüljárni a dolgot, amire nem is gondoltam, a sok idő, amit tölteni kell vele. A levágást nem bánom, ha megunom, mert a hosszú hajat is mindig megunom pár év alatt, és jöhet egy pár centis frizura. Erről azt olvastam, hogy a 2-3 cm-es tincseket már ki lehet fésülgetni kellő türelemmel. Az újra növő haj pedig már megint túrható. :) Azt hiszem a köztes megoldást választom, és pár tinccsel próbát teszek.
    Hálás szívvel köszönöm mindenkinek, hogy megosztottátok velem a véleményeteket!

    VálaszTörlés
  9. szerintem létezik ápolt raszta haj. és egy ismerősömnek a hosszú hajából kifésülték, több év után! mondjuk nem tudom, mennyi időbe telt, nyilvàn nem ért már le derékig, de bőven váll alá ért a kifésült haj.
    de keress olyat, aki pontosan tudja, mit csinál, a kommentekből is látszik, hogy sok az urban legend.
    (most találtam ide, körbenézek nálad :))

    VálaszTörlés
  10. Ugyan már Virág, mit foglalkoztat az Téged, ki mit gondolna Rólad, ha raszta hajú lennél.....?????
    Nem másoknak kell megfelelni, saját magunknak.....
    És mivel tudom, hogy régóta izzik Benned ez a vágy sokkal nagyobbat fogsz csalódni magadban, ha nem próbálod ki ......
    Mert mit veszítenél ?????
    Ha mgegunod , levágod és újra nő az a hajkoronád, mellyel jelenleg jobban beleilleszkedsz a lokális kultúrközegbe.......
    Minden erős vágyunkat, álmainkat MEG KELL VALÓSÍTANI !!!!!!!!!!
    Mert az élet túl rövid, túl törékeny és úgy kell meghalnunk, hogy kipipáljuk a listánkról a megléphetős vágyállapotokat ...........
    Érezhető , hogy nem a saját életed éled még ......
    De a közelében vagy, hogy meglépd és rátalálj, hisz a ruháid, egyéb textiltermékeid üzennek arról, hogy ki vagy belül valójában és még nem mered kiszabadítani még onnan, ahol még ott kucorog az igazibb lényed ......
    Mire vársz Virág , mire ????????????
    A haj és pláne a rasztás állapot olyan szabadságfokkal bír, amelyre erőteljesen vágysz és tudod, hogy mit jelent Neked ez az állapot ............
    Éld meg , élvezd az életet és áramolj, lüktess, légy szabad ....
    Mi vesztenivalód lehet, mi ???????????????????????????????????????????????????????????????

    VálaszTörlés
  11. Erika, ezt vártam tőled! :)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. Szia Virág! Én is ezen gondolkodom. Így találtam rá a blogodra is. Kérlek majd el tudnád mondani a tapasztalataidat? Érdemes csak egy-két tincset berasztásítani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bizsonka, szerintem mindenképpen érdemes, ha másért nem, hogy ráérezz, mennyi idő vele foglalkozni. Ha már egy-két tincsed van, tudod a frizurádat úgy igazítani, hogy ha akarod, a tincseid érvényesüljenek, viszont ha olyan helyre mész, ahol nem szívesen látják, eltakarhasd őket, de legalábbis ne legyenek szem előtt.
      Én sajnos azóta levágattam egészen rövidre a hajam, és hamar meg is bántam. Úgyhogy újra növesztésben vagyok.....

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cérnarajzos táskák

Februárban karácsony